Начало Контакти

Гостите на Синелибри с подарък италианско вино

11.10.2017

Третото издание на Синелибри / Cinelibri ще се проведе от 11 до 22 октомври тази година. За тези, които го чуват за първи път – кинофестивалът е посветен изцяло на екранизации по книги. 

Тази година ще има 140 прожекции в София и 90 в 11 други града в България, като ще има и 12 госта световни личности от света на киното.

Ресторант Corso има удоволствието да направи комплимент на всички приятели на Cinelibri – гост с билет от фестивала  получава безплатна бутилка вино (375 мл.) от специалната селекция Corso италиански вина.

Съвместната инициатива важи до три дни след датата на прожекцията при предоставяне на билета при настаняване в ресторанта и минимална консумация от 20 лв. Препоръчваме да направите предварителна резервация на телефон 0888 100 113.

Ето и кои са личностите, които влизат в състава на журито на кинофестивал Синелибри 2017:

Кийра Чаплин е внучка на гениалния Чаплин и правнучка на Нобеловия лауреат Юджийн О'Нийл. Управлява филмовата компания Limelight, която подкрепя независимо кино, възхищава се на Хелън Мирън и Жан-Пол Готие, занимава се с музика и не крие, че писането я вдъхновява. Сред най-известните филми с нейно участие са: „Колко е важно да бъдеш сериозен“, Malan Breton a Journey to Taiwan, Richard Rossi 5th Anniversary of Sister Aimee, Chaurahen, Japan, Interno Giorno. Занимава се с благотворителност, адресирана главно към децата. 

Бруно Куле е един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори. Творческата му биогрфия включва близо 90 саундтрака, десетки номинации и награди за престижни отличия, включително номинация за „Оскар“ и 3 награди „Сезар“. Музикалните му проекти обхващат дългометражни, късометражни, документални филми, сериали, телевизионни участия и др. 

Илиян Джевелеков е известен продуцент, режисьор и сценарист. Дебютира в пълнометражното игрално кино като продуцент на филма „Дзифт“ на режисьора Явор Гърдев. Екранизацията по романа на Владислав Тодоров е отличена със „Сребърен Св. Георги“ на Московския кинофестивал, получава и наградата „Златна роза“ на фестивала на българското кино във Варна. През 2011 г. излезе хитовата драма „Love.net“, която се нареди в топ 10 на най-гледаните филми в България след 1989 г.. На фестивала „Златна роза“ филмът получи награда за най-добра женска роля, най-добър сценарий и награда за дебют в лицето на режисьора Илиян Джевелеков. Последният режисьорски проект на Джевелеков носи заглавие „Вездесъщият“.

Дорияна Леондиев е изтъкнат италиански киносценарист. В творческата си биография има близо 30 филма, много от тях увенчани с престижни отличия. Името й се асоциира преди всичко с великолепните сценарии на Pane e Tulipani, Giorni e nuvole, La Passione, La giusta distanza, Brucio nel vento и др. 

Сред гостите са: Фолкер Шльондорф – живата легенда на немското кино и един от най-изтъкнатите немски режисьори от следвоенния период, Давид Гросман – един от колосите на израелската литература, Павел Лунгин – роденият в Москва режисьор е сред най-почитаните и награждавани съвременни руски режисьори, Елица Георгиева – родена в София, но живее от 15 години в Париж, където завършва магистратура по кино и творческо писане и реализира проекти в областта на документалното кино, литературното писане и пърформънса. Автор е на три творчески документални филми: „Чужденка/-ки“, „В очакване“ и „Всяка стена е врата“, който печели две награди на престижния парижки фестивал „Кино на реалното“ и специалната награда на Френския институт. И още – Франческа Романа Масаро, италианска журналистка, киносценарист и писателка и Андреа Саймън, американска режисьорка, известна със своите интелектуално провокативни творби, въздействащи със своите нестандартни визуални решения.

Абонирай се за нашия бюлетин